Hoe bescherm je je telefoon tegen de enorme hitte

Goed weer maakt je gelukkig, de zon schijnt en mensen slepen hem naar buiten. Natuurlijk is de smartphone, tablet of zelfs de e-book reader inbegrepen. Maar voor onze dagelijkse metgezellen kan zonnebaden een groot genoegen zijn omdat warmte en elektronica niet compatibel zijn. Lees snel verder voordat je op zoek moet naar mobiele telefoon abonnement aanbiedingen. Wij verduidelijken de gevaren, geeft tips over bescherming tegen de zon, evenals hulp en instructies over oververhitting van de mobiele telefoon.

Lees ook: levert sim only abonnementen vergelijken altijd de beste deal op? Kom erachter!

Waarom jezelf inlezen?

De temperaturen liggen deze zomer ruim boven de 30 graden. En dat met meer dan rijke acht uur zonneschijn per dag. Lauwe winden, zingende vogels en het uitzicht op het meer in het dorp trekken de zonaanbidders aan vanuit het huis. Eerst kwamen de badkleding en vervolgens in de luchtige zomeroutfit uit. Snel verpakte mobiele telefoon, sleutels en zonnebril en de rustdag begint. Terwijl mensen zonnebrandolie en meer gebruiken om zichzelf te beschermen tegen zonnebaden, wordt de smartphone blootgesteld aan hoge temperaturen en direct zonlicht.

Schadelijke gevolgen van de warmte op telefoons en andere elektronische apparaten

In het algemeen geldt het volgende voor alle elektronische componenten: “hoe koeler hoe beter”. De elektronen in de circuits voelen zich het meest comfortabel bij gematigde temperaturen. Mobiele telefoons, tablets, e-book readers en Co. geven de voorkeur aan kamertemperatuur met ongeveer 20 graden Celsius. Ze zijn echter ook bestand tegen hogere temperaturen. Volg natuurlijk altijd de instructies van de fabrikant.

Apple stelt dat zijn iPhones gemakkelijk omgaan met temperaturen tot 35 graden Celsius,  Samsung-apparaten doen naar verluidt niets verkeerd tot 50 graden Celsius. Fabrikanten van outdoor-smartphones zoals Caterpillar en Cyrus kunnen naar hun mening onder hogere temperaturen overleven.

Maar de meeste elektronische apparaten zijn niet erg robuust en temperaturen boven de 30 graden Celsius op de thermometer worden snel problematisch. Je telefoon sissen in de felle zon, bijvoorbeeld op de vensterbank als worst op de grill, snel onherstelbare schade. Beïnvloed door de hitte vooral het display, de batterij en de processor. Hier moet u voorzichtig zijn, omdat sommige van deze defecten onomkeerbaar zijn.

Veelvoorkomende schadegevallen in de praktijk

Kortom, het wild is niet de natuurlijke habitat van uw smartphone. De elektronische metgezellen houden van koel en droog. Bovendien blijven ze het liefst in de buurt van een stopcontact. Maar vooral in de lente en zomer zijn de apparaten constant onderweg als een metgezel. En op de loer liggen, naast de hitte, talloze andere gevaren.

Ten eerste zou er stof, zand en vuil zijn. Veel fabrikanten bieden hun smartphones nu een  IP68-certificering . Het bevestigt de bescherming tegen water en stof. Vooral stof en zand zijn problematisch voor de mobiele telefoons. Het oppervlakkige vuil kan gemakkelijk worden verwijderd, maar het vuil blijft steken in de 3,5 millimeter-aansluiting voor het aansluiten van de hoofdtelefoon en de sleuf voor de oplaadkabel. Daar kan het dan defect raken.

Anderzijds schuilt natuurlijk natheid of vocht. Terwijl je in de zomer en in het water van de zee begint te dromen, kan een klassieke regendouche de mobiele telefoon verzadigen. Hier helpt alleen maar gemakkelijk drogen en hopen op het beste. In geen geval mag de haardroger worden gebruikt of het apparaat op de kachel worden geplaatst. Omdat dit weer veel warmte creëert.

De hitte en het display gaan niet goed samen

Het display is bijzonder gevoelig voor direct en permanent zonlicht. De hitte van de zon kan de vloeibare kristallen in het display beschadigen. Dit resulteert in glinsterende en wazige beelden op het scherm van de mobiele telefoon. Ze kunnen tijdelijk of, in het ergste geval, onherstelbaar zijn. Zelfs met een  hoes of tas om de behuizing te beschermen, is voorzichtigheid geboden. Als het kledingstuk van plastic is, kan het smelten. Dat hangt van het plastic af.

Om het scherm scherp te houden, moet het worden beschermd tegen de zon. Voor dit doel kan de smartphone bijvoorbeeld in uw zak worden bewaard. Bedekken met een handdoek of ander kledingstuk kan het scherm van het ergste redden. Als de mobiele telefoon in een handdoek of T-shirt is gewikkeld, neemt ook het risico op besmetting af. Ideaal geplaatst, is het afgedekte apparaat natuurlijk in de schaduw.

Gevolgen van hitte voor de accu en processor?

Niet alleen het scherm, maar ook de batterij heeft last van zon of te veel hitte. Met de batterij is de situatie vergelijkbaar met zonnebrand: op de eerste dag merk je het soms niet eens, maar dan blijft de huidirritatie enkele dagen aanhouden. Dus als de energieopslag te heet wordt, worden de problemen meestal pas achteraf merkbaar.

Geleidelijk is het merkbaar dat de smartphone snel leeg raakt en het laden langer duurt dan normaal. Voor modellen met vervangbare batterijen kunnen deze eenvoudig worden vervangen en is het probleem opgelost. Maar bijna alle nieuwe apparaten hebben een permanent geïnstalleerde energieopslag, die niet gemakkelijk kan worden vervangen.

Een ander onderdeel dat niet kan worden gewijzigd, is de processor. Zondag is de smartphone te lang en oververhit, hij krijgt bijna een zonnesteek. Hiervan kan de centrale verwerkingseenheid, net als het menselijk lichaam, snel herstellen en gewoon doorgaan met werken. Wanneer de hardware echter van binnenuit sterft, sterft de telefoon door de hitte.

Hoe kan ik de binnenkant van mijn telefoon beschermen?

Om tragische doden te voorkomen, moet je voor je telefoon zorgen. Omdat zowel de batterij als de chip er actief voor kunnen zorgen dat de smartphone van binnenuit opwarmt. Als de gebruiker actieve toepassingen sluit en vooral de apps die veel stroom gebruiken of rekenkracht vereisen, moet het apparaat langzaam afkoelen. Deze truc is iets meer van toepassing op Android-telefoons dan op iOS-gebaseerde modellen omdat Android-apps op de achtergrond meer energie verbruiken.

Ondertussen proberen fabrikanten ook de telefoon tegen de hitte te beschermen. De iPhones van Apple reageren bijvoorbeeld op oververhitting met een waarschuwingsbericht op het display. Bij temperaturen tussen 30 en 35 graden Celsius wil de iPhone worden uitgeschakeld en in de schaduw worden geplaatst. Volg de vraag en laat uw smartphone afkoelen. Voor Android moet u meestal de thermometer zelf in de gaten houden.

Er zijn verschillende apps beschikbaar om te downloaden in de Google Play Store om de temperatuur in het apparaat te meten en weer te geven. U kunt ook vergelijkbare applicaties voor uw mobiele telefoon vinden in de App Store. Bij oververhitting moet het apparaat onmiddellijk worden uitgeschakeld en worden afgekoeld. Het is voldoende om de smartphone te bedekken of schaduwrijk te plaatsen.

Apps zoals de Cooler Master, die het Android- of iOS-model zouden moeten koelen, moeten kritisch worden bekeken. Omdat dit eigenlijk gewoon een soort weerstation is, dat toeslaat als de telefoon te warm is. Een software die een verfrissend of verkoelend effect op de hardware heeft, bestaat niet – andersom is het beter denkbaar.

0
0
0
0
0
0